BIEREN
ONTDEK DE BIEREN VAN FLOEMBIER

Bieren:

GROTE VERBOND
AUGUSTINUS

GROTE VERBOND

Maak kennis met de donker amberkleurige India Pale Ale met een mooie balans tussen mout, hop en milde fruitige zoetigheid gevolgd door een zachte bitterheid en een lange afdronk.

Alcohol %

0

Max voor stijl 7.5%

Bitterheid IBU

0

Max voor stijl 70 IBU

Kleur EBC

0

Max voor stijl 28 EBC

STIJL
India Pale Ale

MOUT
Pale Ale, Cara, Munich, Crystal, Tarwemout

HOP
Simcoe, Centennial

KLEUR
Donker amber

SMAAK
Bitter, harsig, tropisch fruit, zachte den, milde moutaroma

AROMA
Fruit, zoet, hars, mout

HET VERHAAL – Grote verbond is gebrouwen ter ere van de bierbrouwgeschiedenis van Appingedam. Vanaf de 14e eeuw beleefde Appingedam een bloeiperiode in een regio waar vooral boter, kaas, spek en bier werd verhandeld. Groningen zag hierdoor in Appingedam een grote concurrent. In het jaar 1482 sloot Groningen daarom een verdrag, het ‘Grote Verbond’, met de Ommelanden om de handelspositie van Appingedam in te perken. Appingedam mocht uitsluitend nog bier brouwen voor eigen gebruik.

AUGUSTINUS

Geniet van het moment en neem deze stout gebrouwen in Russische stijl tot je, met tonen van donkere chocolade en espresso gevolgd door een volle body en grote aanwezigheid van hop. Het hoge aandeel haver geeft Augustinus extra volume en een mooie, romige schuimkraag. Geïnspireerd door de invloedrijke kloosters in en rondom Appingedam is Augustinus sterk maar verfijnd, met een fluweelzacht karakter en decadente afwerking.

Alcohol %

0

Max voor stijl 12%

Bitterheid IBU

0

Max voor stijl 80 IBU

Kleur EBC

0

Max voor stijl 197 EBC

STIJL
Russian Imperial Oatmeal Stout

MOUT
Pale Ale, Havervlokken, Chocolade tarwemout, Karamelmout, Munich Light, Carafa Special

HOP
Fuggles, East Kent Goldings, Columbus

KLEUR
Donker

SMAAK
Espresso, Chocolade

AROMA
Espresso, Chocolade, Rood fruit

Het broederklooster Appingen op De Wierde van Appingedam werd vermoedelijk gesticht in 1328. De stichtingsdag – tevens het begin van de jaarlijkse vrijmarkt of Broerkermis – werd gevierd op zondag na Kruisverheffing, zodat aan te nemen valt dat het klooster gewijd was aan het Heilige Kruis. Als zegel diende echter een afbeelding van Johannes de Doper. In het klooster hing een beroemd Mirakelkruis, dat kennelijk door pelgrims werd bezocht. Het klooster had vermoedelijk een refugium (genoemd in 1630 als het Augustijner kerckhuis aan ‘t marckt) en enkele voorname huizen in de stad, daarnaast omvangrijk grondbezit (ca. 1550 64 heemsteden en 9 tuinen, 1773 105 heemsteden en een hof), buitendijkse gronden met een korenmolen onder Tjamsweer en verder landerijen te Appingedam, Tjamsweer, Jukwerd, Tjuchem, Siddeburen en elders; in 1773 was daarvan nog ca. 120 ha over. In 1446 werd het landgoed Ballingeheem bij Holwierde verkregen, dat mogelijk werd ingericht als voorwerk. De eetzaal of refter van het klooster diende als vergaderplaats voor de Ommelander bestuurders. Ook de plaatselijke schutterij vierde hier het schuttersbier na afloop van het papegaaischieten. Tot de termijn (bedelgebied) van de monniken behoorde tevens de provincie Friesland; de monniken worden meermalen in Friese testamenten vermeld. De laatste monnik broeder Dico Groningus stierf in 1562, waarna de kerk twee jaar later tot tweede parochiekerk werd ingericht. Het gebouw werd in september 1578 toegewezen aan de protestanten en ontdaan van katholieke versieringen. De overige kloostergebouwen werden na 1586 afgebroken, de bouwvallig geworden kerk onderging in 1705 hetzelfde lot. Detail uit het schilderij van Appingedam uit 1665. Klooster op De Wierde.

Detail uit het schilderij van Appingedam uit 1665. Klooster op De Wierde.